Z powodów rodzinnych mogę prowadzić poszukiwania wyłącznie za pośrednictwem poczty, telefonu i internetu. Przypuszczam, że wyczerpałam prawie wszystkie dostępne w internecie informacje dotyczące przodków Fontowiczów z XIXw. To co już wiem : Fontowiczowie z Poznania: 1792r.- Fontowicz był właścicielem drewnianego domu na Nowych Ogrodach (bez numeru) 1799r.- nieprawidłowości przy budowie oberży Fontowicza (majster budowlany Ertel) 1799r.- Stefan Fontowicz mieszka przy Świętym Marcinie 110 i oferuje sprzedaż domu i ziemi w Miłosławiu 1806r.- składka od gościnnego Fontowicza 5 talarów - na płaszcze i spodnie dla wojsk pruskich 1809r.- „Trzecia kurenda poszła do członków rady munipcypalnej, a mianowicie: … ,Funtowicza,…” 1817r.- w domu Funtowiczów pod numerem 110 – licytacja (bryka,szory,wrota,łóżko żelazne i t.d.) Około 1821- „Szynkarzy i oberżystów było kilku: Zientkiewicz, Więckowski, Skrzetuski, Łaszczewska, Korzeniowski, Fontowicz, Strumiński, Janowski, Stadkiewicz.” 1835r.- Herr Funtowicz Gasthof zum weissen Ross (Gasthofe fur Fremde)-St.Martin Nro.110 Herr Funtowicz Hulfs-Bote (Das Friedens-Gericht)-Gerberstr.Nr4o.423 1835r.- pod nr.110 na Św.Marcinie mieszkali Roch Ertel i jego żona Petronella Jakubowicz (wg.aktu chrztu ich córki Albertiny). Wg.aktu zgonu Anny Trębeckiej z domu Fontowicz (1825-1887) jej rodzicami byli Stefan Fontowicz i Marianna z domu Ertel) 1834r.- ślub 24 września w kościele św.Marcina w Poznaniu Teofili Fontowicz (chrzest 4.7.1814r.- zm.28.3.1867r.) z Józefem Mikorskim (wg.nekrologu Teofila była siostrą Anny Trembeckiej) „Pamiętasz zapewne jeszcze, Panie Ludwiku, ów róg Świętomarcińskiej i Podgórnej ulicy, spiczastym kątem z góry na dół schodzący. Zmienił on się niedawno zupełnie; teraz widzisz tam wielkie trzypiętrowe kamienice, a zaledwie trzy lata temu zajmowały go dwa żółto malowane, zestarzałe i bezpiętrowe domki, frontem ku Swiętomarcińskiej zwrócone, a długim murem odgradzającym ich podwórze od ulicy Podgórnej. Otóż w tych domkach mieszkała dawnymi czasy rodzina Fontowiczów, a stary pan Fontowicz miał oberżę „Pod Białym Koniem”, na szyldzie wymalowanym, bardzo zwiedzaną przez przyjeżdżających ze wsi, bo jej właściciel był persona grata, jako twardy Polak dawnej daty.”(cytat z Marcellego Mottego) “Ongiś na narożniku Podgórnej i placu Piotra wznosiła się skromna oberża Fontowiczów “Pod białym Koniem”.(cytat z Marii Wicherkiewicz) 1844r.- wg.książki adresowej: Funtowicz, Gastwirth und Hauseigenthumer, St.Martin Nro.85/86 1845r.- wg.książki adresowej: Ertel, Schlossermester, St.Martin Nr.85/86 1850r.- wg.nekrologu zgon 29 listopada w Dzierząznie Stefana Fóntowicza z Poznania, wdowca, 90l (ustaliłam, że miał córki: Tofilę, Annę, Honoratę i Anielę oraz syna, który zginął/zmarł w 1831r.) Czyim był synem oberżysta z Poznania - Stefan Fóntowicz i gdzie się urodził?- to teraz już wiem - został ochrzczony 2.8.1761r. w Miłosławiu i był synem Jakuba Funtowicza (wójta w Miłosławiu) i Elżbiety Binkowskiej. 1851r.- ślub w Gębicach k/Mogilna Anny Fontowicz (córki Stefana i Marianny Ertel) z Sewerynem Trembeckim. 1865r.- ślub w Poznaniu Honoraty Fontowicz (ur.13.1.1831r.) z Ludwikiem Gaysler/Geisler 1872r.- wg.książki adresowej: Fontowicz, Stanislaus, Schutzenstr.4 (Strzelecka) Fontowicz, Angelika, Neuestrasse 5b (Paderewskiego) 1876r.- pojawia się w Poznaniu mój pradziadek, ogrodnik, Wojciech Funtowicz (wg.książki adresowej mieszkał na św.Łazarzu 20 , co potwierdza zapis na akcie ślubu Adalberta Ratajczaka z Konstancją Pawlicką, na którym był świadkiem, oraz wpis w księdze meldunkowej). Pradziadek urodził się 30.3.1839r. w Czeszewie k/Wrześni, jako syn strażnika leśnego Szczepana Fątowicza (ur.około 1781r. – zm.17.1.1844r.w Czeszewie) i Franciszki Wroniewicz. Franciszka była jego drugą znaną mi żoną. Pierwszą była Rozalia Lachowna. Czyim był synem borowy z Czeszewa k/Wrześni - Szczepan Fątowicz i gdzie się urodził? 1882r.- w Rudkach (parafia Ostroróg) urodził się mój dziadek Edmund, syn Wojciecha i Katarzyny z Wandlikowskich. 1883r.- pradziadek Wojciech znika, a pojawia się w Poznaniu „wdowa”(?) Katarzyna Fontowicz z Wandlikowskich. Wg.moich dotychczasowych ustaleń pradziadek Wojciech w 1885r.ożenił się po raz czwarty w Środzie z wdową Marianną Samerdyk, tymczasem prababka Katarzyna Wandlikowska (była jego trzecią żoną) żyła i zmarła w Poznaniu w 1916r. 1889r.- ślub Wacława Funtowicza (syna mojego pradziadka Wojciecha z jego małżenstwa z Ewą Wojciechowską) z Franciszką Kałużną. W akcie jest informacja, że miejsce pobytu ojca pana młodego jest nieznane. Szukam aktu zgonu (po 1882r.) Wojciecha(Adalberta)Fontowicza/Funtowicza, syna Szczepana – ur.30.3.1839r. w Czeszewie k/Wrześni- niektualne - wg.USC zmarł 29.1.1901r. w Środzie Wlkp. 1897r.- umiera w Poznaniu Aniela Fontowicz w wieku 70 lat, właścicielka fabryki krawatów (wg.aktu zgonu - urodzona w Poznaniu, córka Stefana z Dzierzążna k/Mogilna i Katarzyny Ertel). Na przestrzeni lat 1862-1901 w prasie poznańskiej, toruńskiej i warszawskiej znalazłam ogłoszenia pod nazwiskiem Fontowicz ( kilka w jęz.francuskim). Prowadzili: sprzedaż herbat, cygar, tytoni ( w Bazarze -ul.Wilhelmowska 10), agencję pośrednictwa pracy (w domu Fontowicza- ul.Wilhelmowska 16, a także i Piekary 6, oraz Rycerska 7), tzw.fabrykę krawatów Fontowicz i Sp. (ul.Rycerska 7). Fontowiczowie z Miłosławia: Stanisław, który mieszkał w Poznaniu w 1872r. (ur.2.5.1842r. w Miłosławiu) - był synem Marcelego Antoniego Fontowicza i Nepomuceny Stęszewskiej (Ivoto Bryzowskiej IIIvoto Trzeciak). Zmarł 13.6.1887r. w Strassburgu (wg.nekrologu utonął w kąpieli). Marceli Antoni Fontowicz/Fątowicz/Funtowicz (3.12.1833r. – 24.6.1865r.) był synem Jakuba Funtowicza/Fątowicza właściciela domu Nr.6 w Rynku w Miłosławiu i Joanny Robińskiej (ok.1801r. – 11.6.1874r., II voto Snowadzka). Jakub Funtowicz (ok.1778r.- 26.8.1844r.) był synem Agaty Funtowicz z domu Dąbiewicz (ok.1747r.- 17.8.1827r.). Kto był jego ojcem? - wyjaśnione - był synem Mikołaja (ur.3.9.1753r.) Jakub był żonaty z Salomeą I voto Maślankiewiczową z Goreckich (ok.1768r. – 2.3.1820r.) i jako wdowiec z Joanną Robińską. Z Salomeą miał dwu synów: Józefa ( 26.9.1810r.- zaginął w 1848r.) - który z Julianną Małecką miał troje dzieci ( Katarzynę zm.1841r., Kunegundę zm.1833r., Jakuba ur.17.3.1842r. w Miłosławiu) i Jakuba , który w 1826r. był sekretarzem hr.Mielżyńskiego z Każmierza. Z Joanną Robińską miał oprócz Marcelego Antoniego kilkoro dzieci, z których większość zmarła w dziecięctwie. Jego syn Jan (2.3.1832r.- 21.12.1868r.) z żoną Teklą Bogulińską (ur.ok.1835r.) miał syna Wacława (ur.1.10.1865r.w Miłosławiu) i syna Stanisława zmarłego w wieku 3 miesięcy. Jan w marcu 1867r. daje ogłoszenie o sprzedaży lub wydzierżawieniu oberży w Rynku w Miłoslawiu pod nr.6. W księdze zgonów parafii Miłosław, przy zgonie Jana Funtowicza, ubogiego mieszczanina zmarłego 24.12.1829r. w wieku 69 lat na przeziębienie, ksiądz umieścił uwagę : „brat Stefana Funtowicza z Poznania”. Fontowiczowie z Pyzdr: 1824r.- Ludwik Maślankiewicz (pasierb z I małżenstwa Jakuba Fontowicza z Miłosławia)- jako czeladnik bednarski na wędrówkę udał się z Pyzdr 1828r.- Piotr Funtowicz mieszkał w Pyzdrach 1846r.- Fontowicz Ignacy z M.Pyzdry- lista zbiegłych spisowych z Gubernii Warszawskiej ( przypuszczam,że urodził się około 1825r.) Józef Fontowicz (ur.około 1846r.- zmarł przed 1902r.)- właściciel domu w Przedmieściu Pyzdr, miał dwie żony : I - Magdalenę Siniecką (1850r.- 1880r.). Dzieci:Teodozja (1873r.- 1880r.) i Michał (1878r.- 1962r.), który poślubił Cecylię Kin (ur.1877r.w Biegańszczyżnie) II – Franciszkę Siniecką (ur.1846r.). Dzieci: Ludwik Fontowicz ( 1882r.- 1883r.) i Feliksa (ur.1884r.) Szukam ogniw, które połączą Fontowiczów z Poznania, Miłosławia, Czeszewa k/Wrześni, Pyzdr oraz Fontowiczów ze strony www.fontowicz.w.interia.pl Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
_________________ Jolanta Fontowicz
Ostatnio edytowano 13 kwi 2013, 22:17 przez Jolanta, łącznie edytowano 2 razy
|