Witam wszystkich i wyjaśniam wątpliwości Henia: -młyn Piaskowo lub Kąsinowo, zapewne młyn wiatrowy lub wodny na strudze płynącej przez Piaskowo i Kąsinowo do dzisiaj, obie wsie leżą obok siebie w odległości może 1 km; -Gać, grobla pomiędzy XVI-wiecznymi Szamotułami a Przedmieściem Poznańskim i kościołem św. Ducha, teraz to ul. Poznańska, przez nią przechodził kanał odpływowy z nieistniejącego dziś stawu; tu stał dom proboszcza Braci Czeskich Błażeja Adamicjusza oraz szpital-przytułek istniejący od XV w. Budynek przytułku /obecny z ok. poł. XIX w./ stoi do dziś, starzy mieszkańcy nazywali go "babińcem"; -Nowa Wieś, teren ob. ul. Nowowiejskiego /przed wojną Nowowiejskiej/, istniała przynajmniej od XVI w., teren przyległy będący pastwiskiem nazywano po prostu "Góra" ze względu na widoczny do dziś wyraźny spadek tereny w kierunku rz. Samy; zaraz obok /ob. ul. Nowowiejskiego, Zamkowa i Spółdzielcza/ znajdował się folwark Siemiątkowo, istniejący od ok. XVII w. do ok. 1900 r. - tam urodził się w 1875 r. mój pradziadek, Michał Nowak; -Targowisko - Przedmieście Wronieckie, istniało przynajmniej od XVI w., ob. to teren Placu Sienkiewicza i ul. przyległe przy zamku Górków, jeszcze w latach 40. XIX w. miało odrębną numerację domów; - folwarki Swidwiński, teren od mostu na rz. Samie na ob. ul. Dworcowej, poprzez teren kościoła Sw. Krzyża /dawny zamek Szamotulskich/ do samego dworca kolejowego i dalej w rejonie ob. ul. Chrobrego, grunty rolne należały do domeny Zamek w Szamotułach i dopiero ok. połowy lat dwudziestych włączono je do miasta. Tam urodził się Maksymilian Ciężki, ten od Enigmy. -Diabłowo albo Ostrolesie lub Jastrolesie. Ob. niewielka wieś koło Jastrowa, na skraju starych lasów /wstęp częściowo wzbroniony, ostoja zwierzyny/. Obok leśniczówki w Ostrolesiu znajdują się dwa grodziska z ok. IX-X w. Jedno male, ale ze stromymi wałami i fosą, drugie niższe, ale obszerniejsze, na terenie do dziś podmokłym /w błocie zgubiłem tam kiedyś buty/. W Ostrolesiu /po niemiecku Schwedenberg - "Szwedzka Góra", nazwa od grodziska/ w 1872 r. urodziła się moja prababcia Marianna Nowak; - kościół Sw. Barbary, nie istnieje, lokalizowany przy ul. Sukienniczej w Szamotułach; Pozdrawiam, Wojciech. Ps. w "Ciekawostkach" niebawem cd.
|