Henryk Krzyżan napisał(a):
"Według prawa kanonicznego za wiek sprawny do zawarcia małżeństwa uważano 12. rok życia. W Koronie od drugiej połowy XVI wieku za wiek sprawny uważano 15. rok życia dla chłopców..."
Od każdej reguły zdarzają się wyjątki. W swych poszukiwaniach trafiłem na przypadek bardzo niskiego wieku pana młodego (żeby jednak nie tworzyć oddzielnego wątku dotyczącego wieku ślubujących mężczyzn, pozwolę go sobie opisać tu). Brat mojego 5xpradziadka, Wincenty Urbaniak urodził się w 1765 r., zaś ślub wziął w 1778 r., dokładnie 22 czerwca mając wtedy od zaledwie miesiąca 13 lat! Żoną jego została niejaka Zofia, wdowa (wieku nie udało mi się dotąd ustalić). O pomyłce chyba nie ma mowy, ponieważ zarówno chrzest , jak i ślub Wincentego odbył się w parafii Skórzewo więc była możliwość zweryfikowania jego wieku na podstawie aktu chrztu. Sprawa jest jednak dość dziwna, ponieważ w 1787 r. ma miejsce kolejny ślub Wincentego i wdowy Zofii, żeby było ciekawiej to dokładnie tego samego dnia co za pierwszym razem, tj. 22 czerwca. Czy pierwszy ślub uznano za nieważny ze względu na wiek młodego? Myślę, że to możliwa hipoteza. Faktem jest , że pierwsze dziecko w/w pary rodzi się w lipcu 1787 r., może zatem z tego powodu ten ponowny ślub?