Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 29 wrz 2025, 23:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 wrz 2025, 11:26 

Witam serdecznie,

Na początku października 2022 r. została nawiązana współpraca z genealogiem. Zlecono badania, których wyniki sięgają tak daleko, na ile pozwoliły zachowane do czasów współczesnych źródła historyczne (początek XVIII w.). Poszukiwania trwały nieprzerwanie od października 2020 do marca 2024 roku.

Zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu lub odnalezieniu dalszych śladów mojego najstarszego znanego przodka: Piotra Sommerfelda vel Zemerfelda (zapis fonetyczny w akcie chrztu z 1709 roku), syna Andrzeja Zemerfelta i Marianny, urodzonego 27 stycznia 1709 r. we wsi Międzylesie, parafia Rogoźno.

Ślub: 29 października 1741 r. z Agnieszką Gogołek w mieście Czarnków, parafia Czarnków.

Daty śmierci Agnieszki i Piotra pozostają nieznane, podobnie jak daty urodzin i śmierci rodziców Piotra (Andrzeja i Marianny).

Syn Piotra: Tomasz Sommerfeld, urodzony 22 grudnia 1754 r. w mieście Czarnków, parafia Czarnków.
Tomasz wziął ślub 26 listopada 1772 r. z Magdaleną Glas w mieście Czarnków, parafia Czarnków.
Zmarł 14 marca 1818 r. w mieście Szubin, parafia Szubin.

Najprawdopodobniej Andrzej, Piotr i Tomasz byli szewcami (wnioskuję to z zawodów dalszych pokoleń zapisanych w aktach urodzeń kolejnych przodków).

Powyższe informacje to jedyne, jakie posiadam na temat najstarszych przodków. Na forum widziałem, iż pojawiają się wątki z nazwiskiem Sommerfeld (w podobnych okolicach), aczkolwiek dotyczą one głównie XX w.

Stąd moja prośba o podpowiedź, jak i gdzie mogę szukać dalszych śladów przodków.

Z góry dziękuję za pomoc,
Adam L.

Strefa czasowa: UTC + 1