Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 26 wrz 2025, 22:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 wrz 2025, 13:22 

Witam, poszukuję informacji na temat rodziców, rodzeństwa i dziadków mojej prababci Katarzyny Mazurkiewicz zd. Tomczak urodziła się w 1891r. w Będlewie była córką Jana Tomczaka i Marianny Burlagi, gałąź tej rodziny jest dla mnie sporą zagadką ponieważ prababcia z tego co wiem mało mówiła o swojej rodzinie.

Katarzyna miała pięcioro rodzeństwa
*Franciszek ur.1890r. (losy nieznane)
*Katarzyna ur.1891r. zm.1972r. (wyszła za Józefa Mazurkiewicz i zamieszkała w Czeszewie) Ślub w 1914r. Oberhausen w Niemczech niepotwierdzone (poszukuję)
*Józef ur.1894r. zm.1945r. (żona Władysława Sobiech (1897-1987) pozostał w rodzinnym domu, miał podobno dwóch synów Lechosława i Alfreda)
*Marianna ur.1896 zm.1981r. (informacje na temat jej męża i dzieci posiadam, wyszła za Antoniego Przyweckiego i zamieszkała w Poznaniu)
*Stanisława ur.1897r. (losy nieznane, w dodatku u nas było mówione, że był brat Stanisław, o siostrze Stanisławie nie mówiono, możliwe, że chodziło o jedna osobę)
*Jan ur.1900r. (infomacji mam mało udało mi się dowiedzieć od rodziny, że mieszkał w Francji, zmarł najprawdopodobniej bez potomnie, miał żonę spod Krakowa Marię Paluszek?, miejscowość gdzie mieszkali to najpewniej Algrange)

Jeśli chodzi o rodziców i dziadków najpewniej wszyscy żyli i zmarli w Będlewie, Jan i Marianna byli z tego samego roku 1862r. oboje z Będlewa.

Jan syn Antoniego Tomczaka i Franciszki Jezierskiej, Antoni zmarł w 1886r. w Będlewie, co stało się z Franciszką po jego śmieci najpewniej nie wyszła ponownie za mąż i zmarła w Będlewie, zmarła najprawdopodobniej po 1912r. (Basia.pl)

Marianna córka Kaspra Burlagi i Wiktorii Nowackiej, nie znam miejsc ani roku zgonu rodziców Marianny, najpewniej jak Franciszka Tomczak zmarli w Będlewie po 1912r.

Jan i Marianna Tomczakowie do końca życia mieszkali w Będlewie, z tego co opowiadała rodzina, lat śmierci małżonków nie znam lecz na stronie cmentarza w parafii Łódź św. Jadwigi Śl. znalazłem taki grób
https://parafialodz.pl/maria,tomczak,10705,grob.html#a

Możliwe, że to jest Marianna Tomczak zd. Burlaga jednak bez dat ciężko stwierdź po samym imieniu i nazwisku, w tym rejonie, żyło wie osób o tym nazwisku, jeśli tak to moja przodkini zmarłaby ok. 1931r.

Bardzo proszę o pomoc w odnalezieni informacji o rodzinie z Będlewa:)

Pozdrawiam
Krystian Walkowiak

PostNapisane: 26 wrz 2025, 15:34 

Czy te informacje posiadasz?

Bendlewo/Będlewo
Catholic Parish Lodz 1905
Standesamt/Civil Registry Stenschewo 1905

http://www.kartenmeister.com/preview/Ci ... tNum=32849

Stęszew (USC) - akt małżeństwa, rok 22.11.1888, Księga małżeństw

Johannes Tomczak (26 lat) , rodzice: Anton Tomczak , Franziska Jezierska ,
Marie Burlaga (26 lat) , rodzice: Casper Burlaga , Victoria Nowacka ,
skan 70 ;71
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... 383#scan69

Ślub Parafia katolicka Iłówiec, wpis 1 / 1861
Casparus Burlaga (22 lat)
Victoria Nowacka (20 lat)
https://poznan-project.psnc.pl/

Kasper Burlaga ,żona Wiktoria Nowicka:
potomstwo: ur.Bendlewo par.Łódz (Poznań-Zachód),USC Stęszew
Maria Burlaga(mąz Jan Tomczak)
Franciszek Burlaga ur.1866,zona Marianna Matuszak
Franciszka Burlaga ur. 1868
Katarzyna Burlaga ur.1871-1871
Agnieszka Burlaga ur.1872r.mąz Michał Boiński
Jozefa Burlaga 1874r.,mąz Marcin Gawron
Katarzyna Burlaga ur.1878r.mąz Władysław Kubiak
Jakub Burlaga 1880
Ignacy Burlaga 1882r.-zm.1963r.Stęszew,zona Franciszka Prussak
Weronika Burlaga 1885-zm.1885r.
Aniela Burlaga ur.1886r.
https://www.basia.famula.pl/

Rodzice Kacpra Burlagi:

Ślub Parafia katolicka Łódź, wpis 3 / 1821
Matthias Burlarczak (24 lat)
ojciec: Sebastianus , matka: Regina
Catharina Manczak (18 lat) zmarła w lat 73 w 1879r.Stęszew
ojciec: Bartholomaeus , matka: Martianna

PostNapisane: 26 wrz 2025, 15:50 

Bardzo dziękuje Elu za odpowiedź i spędzony czas na ich odszukaniu, jednak dane informacje są mi w większości znane. Jeśli chodzi o dalsze pokolenia Burlagów oraz Tomczaków są dość dobrze rozeznane w moich zapiskach, jednak problem mam z tymi co żyli w przełomie XIX/XXw.

Informacji których nie posiadam podałem w pierwszej wiadomości:)

Pozdrawiam serdecznie
Krystian Walkowiak

PostNapisane: 26 wrz 2025, 19:39 

Krystianie, Twój wpis jest bardzo długi i bardzo zawiły, więc wcale jasno z niego nie wynika kogo szukasz ("poszukuję informacji na temat rodziców, rodzeństwa i dziadków mojej prababci Katarzyny Mazurkiewicz zd. Tomczak").
Odszukałem akt chrztu Katarzyny Tomczak i zamierzałem podać dane z niego, ale zrezygnowałem, bo prawdę mówiąc nie wiedziałem czy o to chodzi.
To nie pierwszy taki Twój wpis, być może jestem niegramotny, ale zamiast wypisywać całe drzewo genealogiczne i historie rodzinne, może lepiej byłoby gdybyś się ograniczył do konkretnych osób, bo szkoda, żeby ktoś tracił czas na poszukiwanie informacji, które już znasz.

PostNapisane: 26 wrz 2025, 19:55 

Bardzo dziękuję za wpis faktycznie podałem dużo informacji, lecz moje pisania takich opisów rodzinnych miały wprowadzić forumowiczów w to co wiem, jednak mogło to spowodować zamieszanie, przepraszam i postaram się więcej takich wiadomości opisowych już nie robić a pisać bardziej konkretnie.

Sądziłem, że pisząc "rodziców, dziadków oraz rodzeństwa" będzie zrozumiane, że chodzi mi konkretnie o te osoby i podane to czego nie wiem o nich, a nie np. dalsze pokolenie lub dzieci Kacpera i Wiktorii, mój błąd w doprecyzowaniu.

Jeśli chodzi o to na czym mi zależało pisząc ten wpis głównie o to by znaleźć akta zgonów Franciszki Tomczak zd. Jezierska
Kacpra Burlagi oraz jego żony Wiktorii.

Dopisałem także wątek o Mariannie i Janie przez ten grób który znalazłem na stronie, oraz rodzeństwo prababci bo sądziłem, że są może gdzieś informacje których mi nie udało się znaleźć. Nie raz ktoś znalazł na jakiś stronach informacje o których nie miałem pojęcia.

Pozdrawiam
Krystian

Strefa czasowa: UTC + 1