Witam, poszukuję informacji na temat rodziców, rodzeństwa i dziadków mojej prababci Katarzyny Mazurkiewicz zd. Tomczak urodziła się w 1891r. w Będlewie była córką Jana Tomczaka i Marianny Burlagi, gałąź tej rodziny jest dla mnie sporą zagadką ponieważ prababcia z tego co wiem mało mówiła o swojej rodzinie.
Katarzyna miała pięcioro rodzeństwa
*Franciszek ur.1890r. (losy nieznane)
*Katarzyna ur.1891r. zm.1972r. (wyszła za Józefa Mazurkiewicz i zamieszkała w Czeszewie) Ślub w 1914r. Oberhausen w Niemczech niepotwierdzone (poszukuję)
*Józef ur.1894r. zm.1945r. (żona Władysława Sobiech (1897-1987) pozostał w rodzinnym domu, miał podobno dwóch synów Lechosława i Alfreda)
*Marianna ur.1896 zm.1981r. (informacje na temat jej męża i dzieci posiadam, wyszła za Antoniego Przyweckiego i zamieszkała w Poznaniu)
*Stanisława ur.1897r. (losy nieznane, w dodatku u nas było mówione, że był brat Stanisław, o siostrze Stanisławie nie mówiono, możliwe, że chodziło o jedna osobę)
*Jan ur.1900r. (infomacji mam mało udało mi się dowiedzieć od rodziny, że mieszkał w Francji, zmarł najprawdopodobniej bez potomnie, miał żonę spod Krakowa Marię Paluszek?, miejscowość gdzie mieszkali to najpewniej Algrange)
Jeśli chodzi o rodziców i dziadków najpewniej wszyscy żyli i zmarli w Będlewie, Jan i Marianna byli z tego samego roku 1862r. oboje z Będlewa.
Jan syn Antoniego Tomczaka i Franciszki Jezierskiej, Antoni zmarł w 1886r. w Będlewie, co stało się z Franciszką po jego śmieci najpewniej nie wyszła ponownie za mąż i zmarła w Będlewie, zmarła najprawdopodobniej po 1912r. (Basia.pl)
Marianna córka Kaspra Burlagi i Wiktorii Nowackiej, nie znam miejsc ani roku zgonu rodziców Marianny, najpewniej jak Franciszka Tomczak zmarli w Będlewie po 1912r.
Jan i Marianna Tomczakowie do końca życia mieszkali w Będlewie, z tego co opowiadała rodzina, lat śmierci małżonków nie znam lecz na stronie cmentarza w parafii Łódź św. Jadwigi Śl. znalazłem taki grób
https://parafialodz.pl/maria,tomczak,10705,grob.html#aMożliwe, że to jest Marianna Tomczak zd. Burlaga jednak bez dat ciężko stwierdź po samym imieniu i nazwisku, w tym rejonie, żyło wie osób o tym nazwisku, jeśli tak to moja przodkini zmarłaby ok. 1931r.
Bardzo proszę o pomoc w odnalezieni informacji o rodzinie z Będlewa:)
Pozdrawiam
Krystian Walkowiak